donderdag 27 februari 2014

VINTAGE| De jaren '20

Roaring twenties

Laten we een reis door de tijd maken en door alle mooie vervlogen tijden gaan. Laten we beginnen in de jaren '20, beter bekent als de roaring twenties en dat is niet voor niets.

Trendsetters
In de jaren '20 waren de Flapper-girls de trendsetters. Zij waren een nieuwe generatie zelfbewuste vrouwen. Ze knipten hun haar kort, hadden zwarte make-up op, luisterden naar jazz, dronken en rookten er stevig oplos. De Flapper-girls waren uitdagend en brutaal. Op een geven moment werd Flapper ook een bepaalde manier van kleden.

Mode
Door de eerste wereldoorlog gingen meer vrouwen werken in de oorlogsindustrie. Het was belangrijk dat de vrouw gemakkelijke kleding droeg en hier hoorde geen korset bij. De korset werd voor altijd de deur uitgedaan. Couturiers wilde de vrouwen weer elegant krijgen door middel van enkellange rokken, maar al snel gingen de rokken meer richting de knieën. Heel voorzichtig kwam de rok ook even boven de knie, dit gebeurde in 1927. Nog nooit was een avondjurk net zo kort als de jurk voor overdag.
De mode werd steeds uitdagender. Er kwamen transparante stoffen en de decolletés reikten tot aan de de taille en een blote rug kwam ook vaak voor. Roken was enorm in trek en de vrouw kon de man perfect uitdagen met een lang sigarettenpijpje.

Haar en accessoires
Naast lange sigarettenpijpjes kwamen er ook andere accessoires. Een lange shawl en kettingen waren onmisbare accessoires. Kettingen met nep-parels waren Chanels handelsmerk: "Sieraden moeten een vrouw sieren, ze hoeft er niet rijk uit te zien."
Coco Chanel zette nog een trend, maar dan op het gebied van haar. In 1921 knipte zij haar haren in een korte bob. Al snel deden veel vrouwen haar na. Doordat korte kapsels in waren werden er vooral kleine hoedjes gedragen. Voor de avond waren er prachtige diadeems met tule en pareltjes.
De Charleston was een erg populaire dans onder de Flapper-girls. De schoenen die deze vrouwen droegen waren dan ook bedoeld om mee te dansen. De schoenen hadden een laag hakje en zaten net boven de wreef vast met een bandje. Ook was het mode om je schoenen in dezelfde stof te hebben als je jurk. Nog een opvallende trend uit de jaren '20 zijn de op het Egyptische geïnspireerde thema schoenen. Dit was niet zomaar, want in 1922 werd de tombe van de farao Toetankhamon ontdekt.

Ideaalbeeld
Aan het begin van de twintigste eeuw lag door de korset de nadruk op de vrouwelijke vormen. Toen de korset verdween veranderde het ideaalbeeld van het vrouwelijke lichaam ook. In de jaren '20 moest de vrouw een jongensachtige bouw hebben, oftewel geen borsten en billen. Sommige vrouwen gingen zelfs zo ver dat ze hun borsten in gingen binden om zo platter te lijken.

Het einde 
De economie in de jaren '20 was erg positief, maar in 1929 begon de crisis en verdween de optimistische Flapperstijl geleidelijk.

Bekende Flapper-girls
Actrices zoals Joan Crawford, Louise Brooks, Norma Talmadge waren Flapper-grils. Ook de vrouw van F. Scot Fitzgerald, Zelda, was een Flapper-girl.

Films
Films geven vaak een goed beeld van de mode uit een periode. Helaas werden er in de jaren '20 nog geen echte films gemaakt. Gelukkig zijn er wel een heleboel films van nu die in de roaring twenties plaatsvinden. Mijn favorieten zijn:
- The great Gatsby
- Midnight in Paris (Mijn favoriet! Een reis door de tijd, waardoor het duidelijk wordt dat iedereen verlangt naar betere tijden.)
- Chicago (speelt in 1929 af, dus dat is net op het randje)

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg mij dan via Bloglovin'
Wil je meer inspiratie? Bezoek mijn Pinterest 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten