vrijdag 21 september 2012

Onzekerheid?


Naast mode vind ik ook filosofie erg leuk en interessant. Ik denk, kijk en luister veel en op die manier probeer ik erachter te komen waarom iemand iets doet. Bijvoorbeeld liegen, roddelen en jaloers zijn. Ik denk dat veel 'slechte' emoties vaak voortkomen uit onzekerheid. Onzekerheid is dus naar mijn mening de kern van veel problemen. Maar wat is onzekerheid dan?

Het woordenboek zegt:

on·ze·ker·heid (de; v; meervoud: onzekerheden) 1 het onzeker-zijn 2 hetgeen onzeker is

Er zijn, zoals in het woordenboek staat beschreven twee soorten onzekerheden: het onzeker zijn bijvoorbeeld onzeker zijn over je prestaties en uiterlijk. De tweede soort is onzekerheid bijvoorbeeld onzekerheid over het behouden van je baan tijdens de economische crisis. De eerste vorm van onzekerheid vind ik het interessantst.

Uit een onderzoek van twee Amerikaanse psychologen is gebleken dat er een sterk verband bestaat tussen onzekerheid en dingen zien die er niet zijn, zoals samenzweringen en patronen ook neemt bij onzekerheid je bijgeloof toe.

Jennifer A. Whitson en Adam D. Galinski: ‘Lacking control increases illusory pattern perception’, Science, 3 oktober 2008

Onzekerheid is een hang naar bevestiging. Je wilt weten of je goed, leuk, knap en slim genoeg bent. Dus als je ziet dat iemand beter is of meer aandacht krijgt, kan je jaloerse gevoelens ontwikkelen. De persoon hoeft niet echt beter te zijn of meer aandacht te krijgen, maar door je onzekerheid kan je soms dingen zien die er 'niet' zijn. Je ziet al snel ergens gevaar.

Ik weet nu wat onzekerheid is en wat de gevolgen er van zijn, maar waar komt die onzekerheid vandaan?

Onzekerheid begint meestal bij jezelf. Vaak stel je zelf te hoge eisen. Dus denk realistisch na. Je kunt niet alles perfect uitvoeren en niet iedereen kan jou leuk en aardig vinden. Jij vindt toch ook niet iedereen aardig?

Maar er is nog steeds een vraag die voor mij nog niet beantwoord is: Waarom gaan mensen roddelen? Ik ben overtuigd dat dit een gevolg is van onzekerheid. Iedereen roddelt, echt waar, maar dit betekent echter niet dat iedereen onzeker is. Er zijn verschillende soorten roddels, waarvan één veel te maken heeft met onzekerheid:

'Kletswijverij'

Wat is het? Gemene praatjes van mannen over mannen en van vrouwen over vrouwen, al is het eerder een vrouwelijk trekje. Komt vaak voort uit gevoelens van jaloezie en gaat vaak over het uiterlijk of het seksuele gedrag van andere vrouwen.

Wat heb je eraan? Door de concurrentie af te kraken, maak je een goede (beter) indruk op anderen en krijg je ook een beter gevoel over jezelf. Vooral als je een negatief zelfbeeld hebt, kan een negatief roddeltje over een ander je gevoel voor eigenwaarde (tijdelijk) oppeppen.

Uitkijken! Dit soort roddel zegt meer over de roddelaar dan over degene waarover geroddeld wordt. De roddelaar is onzeker of overgevoelig. Als je je zelfverzekerd voelt over jezelf, hoef je de ander immers niet af te kraken.

Wordt er over jou geroddeld? Vervelend maar niet zo erg als het lijkt. Reageer niet beledigd, maar sta erboven. Overigens doen niet weinig toehoorders dit soort roddel snel af als jaloezie tenzij ze erbij willen horen. Let wel: krijgt de roddelaar iedereen mee, dan heb je de perceptie tegen en wordt het moeilijk dit nog te veranderen. Probeer het in de kiem te smoren.

Roddels en onzekerheid vormen samen een visuele cirkel:

Je voelt je onzeker - Je verspreidt een roddel over iemand anders - Die persoon wordt ook onzeker - Er word een nieuwe roddel verspreidt - Enzovoort


Ach, zie het maar zo:

Citaat: Oscar Wilde

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten